Je hebt vast vaker gehoord dat snelle suikers niet goed voor je zijn. Dat te veel suiker slecht is voor je gebit en dat het een risico voor overgewicht is. Dat klopt inderdaad want suiker veroorzaakt cariës en kan opgeslagen worden in vet, zeker omdat je er snel te veel van eet. Maar waarom zijn die snelle suikers nou juist zo nadelig? Waarom kun je je fysiek slecht voelen als je te veel hebt gesnoept, en waarom heb je er zo'n zin in als je moe bent, maar krijg je er juist een dip van? Wat is het verband tussen hormonen en suikers? Wil je weten hoe dit nu zit en wat je ermee kunt? Dat leggen we je uit in deze blog.
Snelle suikers en insuline
Met snelle suikers bedoelen we suikers die je vindt in koekjes, snoep, gebak en chips, maar ook in wit brood, witte pasta enzovoorts. Dus eigenlijk echt de lege, snelle koolhydraten. Deze suikers worden heel snel opgenomen in je bloed en zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte snel verhoogt. Als reactie hierop gaat jouw lichaam het hormoon insuline aanmaken. Maar, als jij vaak verhoogde bloedglucosewaarden hebt en er veel insuline wordt aangemaakt, dan kan het zijn dat op een gegeven moment jouw cellen niet meer zo goed reageren op deze insuline. Want jouw cellen hebben deze insuline nodig om de glucose op te nemen en aldaar zorgt de glucose ervoor dat je energie krijgt. Als deze insuline niet meer goed zijn werk kan doen, dan kan het zijn dat je continu een verhoogde bloedsuiker hebt, maar niet meer energie krijgt. Je kan dus moe worden. Dit is natuurlijk vervelend, maar hier is zeker wat aan te doen. Want als je gaat letten op de hoeveelheid suikers die je eet, dan kan het ook zijn dat dit probleem al heel snel verholpen wordt.
De ´vier-uurs dip´
Nu is het ook zo dat deze snelle stijging van de bloedsuiker kan zorgen voor een snelle daling van de bloedsuiker. Want wat je vaak ziet als reactie op die hele snelle stijging van insuline, om die glucose dus als het ware te gebruiken als energie, er snel een soort van tegenreactie komt waardoor je bloedsuiker snel lager wordt. Dit staat ook wel bekend als de ´vier-uurs dip´. Dit komt doordat je suiker zo laag is geworden doordat al die insuline eigenlijk in overvloed gaat proberen om de glucose uit je lichaam te halen. Hierdoor zul je het probleem krijgen van continu een soort van ´high´ en dan weer een ´low´. Dat willen we natuurlijk niet want je voelt je veel lekkerder als je stabieler bent. Dan zul je meer energie hebben en je ook meer in balans voelen. Hoe je dit kunt doen, daar komen we zo op.
Hoe zit het nu met de invloed van stress op je lichaam, en wat hebben insuline en suiker hiermee te maken?
Als jij heel veel stress hebt en niet voldoende ontspant, dan gaat je lichaam in een vluchtreactie en daarvoor gaat het proberen om glucose uit je lichaam vrij te maken. Je lichaam zou dit nodig moeten hebben om te vluchten voor gevaar wat we tegenwoordig fysiek niet meer nodig hebben omdat stress een andere functie heeft gekregen. Vervolgens krijg je hoge glucosewaardes waardoor ook weer veel van het hormoon insuline moet worden aangemaakt. Zoals je begrijpt heeft dit dus gevolgen voor die hoge suiker en het kan ook een reactie hebben op lage suikerwaarden (hypo) en vermoeidheid. Dit heeft ermee te maken dat de een heel erg aankomt van stress en de ander afvalt. Iedereen reageert hier weer anders op.
De praktische oplossing
Wat kun je hier nu aan doen? Een aantal praktische tips:
- Je kunt voorkomen dat je veel van die snelle suikers eet, en vooral ook in grote hoeveelheden. Een klein beetje is heus niet zo erg, maar probeer niet in een keer veel suikers te eten.
- Probeer daarnaast te kiezen voor zo veel mogelijk complexe en ongeraffineerde koolhydraten zoals bruine rijst, volkoren brood, volkoren pasta, fruit met schil etcetera. Groente hoort hier ook bij.
- Spreid je koolhydraten zoveel mogelijk over de dag: zorg voor een regelmatig eetpatroon met gevarieerde maaltijden die bestaan uit vetten, eiwitten en koolhydraten.
Zou je willen weten wat nu voor jou precies een goed eetschema is? Boek een consult bij de Food Mind Diëtist en leer wat jij nodig hebt om gezond en gebalanceerd te eten!